Cel Kunststoffen maakt cruciale onderdelen voor lichtshow op UNICODE

AfdrukkenPDF-versie

Acryplex bvba uit Diepenbeek, een firma gespecialiseerd in de verwerking en vormgeving van kunststoffen, kreeg midden maart 2013 de vraag van Bjorn Swennen (organisator van onder meer het Houza-Palooza festival in Bree) om voor een nieuw techno festival (Unicode) op minder dan één week tijd 32 mat witte 3-zijdige piramides van een halve m³ te maken.

 

 

 

 

De 32 piramides zouden nadien samengebouwd worden en het geheel zou gebruikt worden als 3D projectiescherm om zeer geavanceerde visuele effecten te creëren (uitgewerkt door Konstruktiv en The Creative Factory).

De specifieke vorm van het product en de beperkte seriegrootte sluit een aantal kunststof productietechnieken uit. Uiteindelijk viel de keuze op thermovormen. Thermovormen is een productieproces waarbij een kunststofvel wordt opgewarmd tot vervormingstemperatuur (hier 150°C) en nadien door middel van een matrijs wordt vervormd. Meestal gebeurt dit met behulp van vacuüm, in dat geval wordt het proces vacuümvormen genoemd. De stappen van het productieproces worden hieronder weergegeven.

Door de beperkte ervaring in het vacuümvormen, had Acryplex in eerste instantie verschillende thermovormbedrijven gecontacteerd om assistentie bij de productie van de stukken te vragen, maar ze vingen bot omwille van de zeer korte doorlooptijd. Ten einde raad kwam Acryplex bij Cel Kunststoffen aankloppen.

In eerste fase werd in samenspraak met Cel Kunststoffen het materiaal gekozen dat het beste (prijs/kwaliteit) geschikt zou zijn voor deze toepassing. Aangezien de piramides dit jaar op 10 verschillende locaties zouden gebruikt worden maar er weinig of geen belasting op zou komen, werd gekozen voor een high impact grade van polystsyreen. Dit is een goedkope en veelgebruikte kunststof die in de vorm van platen van 1m bij 2m geëxtrudeerd wordt. De meest geschikte dikte van deze platen al (1, 2 of 3mm) zou later aan de hand van tests worden gekozen.

In een tweede fase kon Cel Kunststoffen advies geven over de vorm, opbouw en materiaal van de matrijs die nodig zou zijn bij het vacuümvormen. Er werd gekozen om een positieve matrijs (kunststof wordt over de matrijs getrokken en niet in de matrijs gezogen) uit MDF te maken. De maten van de matrijs werden exact aangepast zodanig dat ze op de Illig UA200 machine van Cel Kunststoffen ingebouwd kon worden. Daarnaast moesten nog kleine aanpassingen aan de thermovormmachine uitgevoerd worden om het plaatmateriaal (1000x1400mm) in te kunnen klemmen.

Nadat de machine was aangepast en de matrijs was gebouwd en gemonteerd, dit had zo’n 3 dagen in beslag genomen, konden de eerste tests uitgevoerd worden. Na het correct instellen van de parameters (opwarmtijd, temperatuur, voorstrekking en afkoeltijd) werden de eerste piramides vervaardigd. Bij wijze van test werd er een piramide van 1mm, 2mm en 3mm dikte gemaakt en werd na overleg besloten om de serie te maken uit 2mm dikke basisplaat.

 

 

 

 

 

 

 

Door de nauwe samenwerking werd het mogelijk om op slechts enkele dagen een reeks van 45 kunststof piramides te vervaardigen (32 + 13 reserve), vertrekkende van enkel een 3D-tekening. De piramides werden nadien uitgefreesd, ondersteund met een driehoekig frame en samengebouwd. Zelfs aan transportkarren - om de piramides niet te beschadigen - werd gedacht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste keer dat de piramides werden gebruikt was op 30/03 in club forty five in Hasselt. Voor wie de show graag live wil bekijken (en van techno muziek houdt): een gelijkaardig concept wordt dit jaar nog op 9 andere locaties in België opgevoerd, de volgende is op 26/04 in Artcube in Gent.

Nadien is op het Sunrise festival op 29/06 in de Lilse Bergen te bewonderen.

Meer info, foto’s en filmpjes van het eindresultaat zijn te zien op Facebook.